شهر سمنان را همه با دروازه ارگاش میشناسند؛ دروازهای که در یکی از میدانهای اصلی شهر خوش نشسته و یادگاریست از زمان پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار!
دروازهای معروفتر از ارگ حکومتی!
واقعیت این است که مسافران جاده ابریشم که از سمنان میگذشتند، خاطره چندانی از ارگ سمنان ندارند چرا که مجموعه بناهای ارگ بسیار متاخر و در زمان پسر فتحعلیشاه قاجار یعنی حاجی بهمن میربهاءالدوله ساخته شده است و البته نیاز خاصی را از مسافران تامین نمیکرده است که به سراغش بیایند. با این وجود پس از اضافهشدن دو دروازه شمالی و جنوبی به ارگ در زمان ناصرالدین شاه، نمای زیبای دروازهها در خاطر مسافران راه ابریشم ماندگار میشد.
یادگار سفر مشهد ناصرالدین شاه قاجار
اولین سفر مشهد معروفترین شاه قاجار یعنی ناصرالدین شاه، در سال ۱۲۸۴ هجری قمری بود که ۳ روز در ارگ حکومتی سمنان مستقر میشود. شاه در همین سفر دستور ساخت دو دروازهی ارگ را به حاکم ایالت قومس میدهد.
کار ساخت دروازههای شمالی و جنوبی ارگ سمنان در بازه سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۰۵ هجری قمری و زمان حکومت «انوشیروان میرزا ضياءالدوله» به پایان میرسد. عکسهایی از سفر زیارتی دوم ناصرالدین شاه به مشهد، شاه قاجار را در کنار دروازههای زیبای ارگ نشان میدهد.
نبرد رستم و دیو سپید در دروازه شمالی ارگ سمنان
متاسفانه دروازه جنوبی ارگ تخریب شده است و آنچه امروزه مسافران سمنان را به دیدن خود میکشاند، دروازه شمالی ارگ حکومتی ایالت قومس است.
بنای اصلی دروازه با ارتفاع بیش از 7 متر از آجر ساخته شده و سردر آن مزین است به تصویر تاریخی نبرد رستم و دیو سپید روی کاشی هفترنگ. کتیبههای دروازه نیز از آثار سید محمد باقر طباطبایی سمنانی، هنرمند مشهور این شهر در دوره قاجار است. دروازه ارگ با شماره ۳۹۵ در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسیده است.
دروازه ارگ سمنان کجاست؟
بر خلاف نام این بنا که به نظر میرسد باید در ورودی شهر باشد، اکنون با توسعه شهر سمنان کاملا در مرکز سمنان واقع شده است. برای دیدن ارگ سمنان باید راهی خیابان طالقانی این شهر شوید.