چنانچه علاقهمند به تاریخ هستید در گشت و گذارتان در سمنان حتما سری به موزه گرمابه پهنه بزنید تا هم از زیبایی معماری یک گرمابه تاریخی بهره برده و هم تماشای اشیای تاریخی و باستانی را نیز از دست ندهید. حمام حضرت نام دیگر گرمابه پهنه است که اکنون کاربری قبلی را ندارد و به موزه مردمشناسی و باستانشناسی تبدیل شده است.
حمامی ۶۰۰ ساله در شهر سمنان
حدود ۶ قرن از تاریخ بنای اولیه گرمابه پهنه میگذرد. به استناد کتیبه موجود در سردر بنا، این گرمابه در زمان میرزا ابوالقاسم بابرخان، از پادشاهان تیموری و به دستور وزیرش خواجه غیاثالدین محمد ساخته شده است.
حمام پهنه با مساحت تقریبی 1000 متر در شمال غربی تکیه پهنه قرار دارد و دارای دو در ورودی مجزا برای خانمها و آقایان است. این حمام تاریخی با شماره ۱۰۲۲ به ثبت ملی بناهای تاریخی ایران رسیده است.
موزه مردمشناسی سمنان و موزه باستانشناسی
گرمابه پهنه در سال ۱۳۷۳ بعد از مرمت و بازسازی، تبدیل به موزه محلی باستانشناسی و همزمان موزه مردمشناسی سمنان شد. در قسمت موزه مردمشناسی، مشاغل کهن سمنان که برخی از آنها از بین رفتهاند و برخی به فراموشی سپرده شدهاند، بخشی از آداب و رسوم و لباسهای محلی منطقه به نمایش گذاشته شده است.
شاخصترین عنصر موزه باستانشناسی سمنان، اسکلت زن 4 هزار ساله است که به هنگام مرگ باردار بوده و اسکلت جنین او نیز در کنار اسکلت مادر قرار دارد و خود به تنهایی، بهانه بازدید گردشگران بسیاری را از این موزه فراهم آورده است. شیوه تدفین در دورههای مختلف تاریخی حاوی اطلاعات ارزشمندی برای باستانشناسان است و این اسکلت که در تپه حصار دامغان کشف شده است، از این حیث نیز حائز اهمیت است.