آذرماه 1401 و درست پیش از فرا رسیدن شب یلدای امسال، در هفدهمین نشست یونسکو شب یلدا جهانی شد! شب چله یا شب یلدا به عنوان میراث ارزشمند فرهنگی ایران بزرگ، شایسته ثبت به عنوان گنجینه جهانی شناخته شد.
ثبت مشترک شب یلدا برای ایران و افغانستان
مردم ساکن ایران باستان، که محدودهای فراتر از مرزهای کنونی ایران را شامل میشود هر ساله شب آخر پاییز را به استقبال زمستان میروند. مراسم شب چله در ایران و افغانستان از اهمیت بالایی برخوردار است و به همین دلیل، این آیین باستانی به صورت مشترک با نام ایران و افغانستان در سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسید.
شب یلدا، نوزدهمین میراث ناملموس جهانی ایران
پیش از ثبت شب یلدا، نام ایران با 18 اثر ناملموس در لیست یونسکو به چشم میخورد و قطعا این لیست هر ساله بیشتر و بیشتر میشود. یونسکو هر سال برای بررسی آثار ناملموس ملتهای دنیا نشستی با حضور تمام اعضای خود برگزار میکند و در رابطه با منابع فرهنگی با ارزش بشریت تصمیم میگیرد.
اجرای سنتهای متنوع در شب یلدا
یلدا به جشن سنتی خورشید و گرمای زندگی اشاره دارد. خانوادهها در این شب دور هم جمع میشوند و دور یک سفره طولانیترین شب سال را به صبح میرسانند. ما هم هر ساله در قطارهای ریلسیر کوثر جشن شب یلدا را با شکوه و با احترام به فرهنگ ایران باستان برگزار میکنیم. امسال هم قطار پنجستاره زمرد میزبان جشن شب یلدا بود و مسافران این قطار شبی به یادماندنی را تجربه کردند.
چراغی برای نماد نور، آب برای نشاندادن پاکی، میوههای قرمزرنگ مانند انار، هندوانه، چغندر، عناب و انگور که نماد گرما هستند از عناصر اصلی این شب هستند. ایرانیها شیرینی، خشکبار و آجیل را سر سفره می گذارند و از مهمانان خود پذیرایی میکنند. حافظ خوانی، قصهگویی، بازی، موسیقی، هدیه دادن به تازه عروسها و کودکان بخشهای دیگری از این مراسم هستند.