سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد ملقب به «فائو» ۱۶ اکتبر هر سال را به نام روز جهانی غذا معرفی کرده است. فائو در این روز اهمیت غذا و منابع مرتبط با آن را به مردم و دولتها یادآوری میکند. روز جهانی غذا در سال ۲۰۲۳ میلادی با موضوع آب گره خورده است! موضوعی که در صنعت ریلی هم از اهمیت بسیاری برخوردار است.
آب زندگی است، آب غذاست
رشد سریع جمعیت، شهرنشینی، توسعه اقتصادی و تغییرات آب و هوایی، منابع آبی سیاره ما را تحت فشار فزایندهای قرار داده است. در عین حال، منابع آب شیرین به ازای هر نفر در دهه های گذشته ۲۰ درصد کاهش یافته است. دسترسی و کیفیت آب به دلیل چندین دهه استفاده و مدیریت نامناسب، استخراج بیش از حد از آبهای زیرزمینی، آلودگی و تغییرات آب و هوایی به سرعت در حال بدترشدن است. امروز این خطر جدی ما را تهدید میکند که این منبع گرانبها را به نقطهای بیبازگشت بکشانیم.
نزدیک به ۲.۵ میلیارد نفر از مردم جهان در کشورهایی زندگی میکنند که دچار تنش آبی هستند. بسیاری از آنها کشاورزان ضعیفی هستند که در حال حاضر برای برآوردن نیازهای روزانه خود تلاش میکنند. زنان، بومیان مناطق مختلف، مهاجران و پناهندگان دیگر اقشار آسیبپذیر در این حوزه هستند.
ارتباط آب با سفر و گردشگری
این یک واقعیت است که ذات سفر و گردشگری مصرفگراست. برای شرکتهای گردشگری و زیرمجموعههای آنها، تامین رفاه مسافر و گردشگر مهمترین اولویت است. بخش زیادی از وسایل سفر یکبار مصرف هستند و سایر وسایل، آب زیادی برای شستشو مصرف میکنند.
اهمیت مخازن آب در قطار مسافری
تامین آب در راههای دورافتاده و دور از مراکز جمعیتی و شهری، کار بسیار دشواری است. جالب اینجاست که بخش قابل توجهی از خطوط ریلی از این گونه مناطق عبور میکنند. با توجه به اهمیت رفاه مسافران قطار، در دسترس بودن آب در قطارهای مسافری اهمیت دوچندانی پیدا میکند. رییس قطار همواره باید از پربودن مخازن آب قطار اطمینان پیدا کند. مصرف آب در قطار مسافری ارتباط مستقیم با نیاز مسافران و البته فرهنگ عمومی در استفاده از آب دارد.
مطمئن باشید که آب مایه حیات است!
بیش از ۵۰ درصد از بدن ما را تشکیل میدهد و حدود ۷۱ درصد از سطح زمین را پوشانده است. همین دو موضوع کافی است که متوجه شویم آب برای حیات روی زمین ضروری است.
خبر بد این است که تنها ۲.۵ درصد آب شیرین، مناسب برای شرب، کشاورزی و مصارف صنعتی است. آب، اساس غذای ما و یک نیروی محرکه برای مردم، اقتصاد، طبیعت و است. ۷۲ درصد از برداشت جهانی آب شیرین برای کشاورزی استفاده میشود و همین باعث شده که «فائو» در روز غذای امسال به موضوع آب بپردازد.
ما چه کاری می توانیم انجام بدهیم؟
همه ما وظیفه داریم که نحوه استفاده از آب را در زندگی روزمره خود بهبود بخشیم. نحوه تولید غذایی که میخوریم به صورت مستقیم بر روی منابع آبی تأثیر میگذارد. پس لازم است به آن فکر کنیم.
انتخاب غذاهای محلی، فصلی و تازه، به اندازه مصرفکردن و کمتر هدر دادن منابع غذایی میتواند بخشی از تلاش ما برای حفظ کره آبی و زندگی مردمانش و تامین غذای آنها باشد. «فائو» همچنین جستجوی راههای مطمئن برای استفاده مجدد از غذاهای باقیمانده در هر وعده و جلوگیری از آلودگی آب را از دیگر اقدامات موثر در این زمینه میداند.
آب، منبعی برای امرار معاش
آب بیش از دو سوم سیاره ما را پوشانده است. از اقیانوسها گرفته تا دریاچهها و رودخانهها میزبان زیستگاههای مهم و ثروت شگفتانگیزی از تنوع زیستی هستند.
بیش از ۶۰۰ میلیون نفر از مردم دنیا برای امرار معاش به آبزیان وابسته هستند. ما ماهیگیران و پرورشدهندگان آبزیان را بیشتر از گروههای دیگر میشناسیم. صید ۳۰۰۰ گونه آبزی و پرورش ۶۵۰ گونه دیگر نشاندهنده وسعت این بازار جهانی است.
آبزیان به دلیل داشتن مواد مغذی ضروری غنی مانند اسیدهای چرب امگا۳، ویتامینها و مواد معدنی که برای سلامت انسان حیاتی هستند، از پرفروشترین محصولات مبارزه با سوء تغذیه شناخته میشوند.
حفظ اکوسیستمهای آبی و آبزیان آن یک ضرورت برای رفاه سیاره ما و ساکنان آن است.