معروفترین قطار سوئيس که از طریق اندرمات، دو تفرجگاه کوهستانی زرمارت و سنت موریتز را به هم متصل میکند فاصله 291 کیلومتر را در حدود ۸ ساعت پیمایش میکند! در نتیجه بدون هیچ چون و چرایی عنوان کندترین قطار سریعالسیر دنیا به گلیسیر اکسپرس میرسد.
اکسپرسی که سریعالسیر نیست!
نام این قطار گلیسیر اکسپرس یا GEX است اما کلمه اکسپرس در نام آن به معنای سرعت بالای قطار نیست بلکه اشاره به جنبه دیگر سریعالسیر بودن دارد. با این قطار، توقفهای اضافه در ایستگاههای محلی را نخواهید داشت اما دلیلی نمیشود که از زمان سفر 8 ساعته شما کم شود! جالب اینجاست که تمرکز تبلیغات این قطار گردشگری بر عنوان قطار است: «کندترین قطار سریعالسیر در جهان».
تونل فورکا، راه حل گذر از زمستان
زِرمات در جنوب سوئيس به عنوان قطب اسکی، کوهنوردی و طبیعتگردی اروپا در زمستان شناخته میشود. این شهر در ارتفاع ۱۶۰۰ متر از سطح دریای آزاد و در دامنه کوه ماترهورن از رشته کوه آلپ واقع شده است. حالا تصور کنید که دسترسی به زرمات فقط با قطار امکانپذیر است و هیچ ماشینی به آن نمیرسد!
زمستان وحشتناک کوهستان آلپ و مسیر طولانی و پرشیب، امکان تردد قطار را تنها در فصلهای گرم سال و پیش از شروع زمستان میسر کرده بود و رسما گلیسیر اکسپرس تبدیل به یک قطار تابستانه شده بود. سال 1981مشکل بلا استفاده ماندن قطار در زمستان، با احداث تونل کوه فورکا برطرف شد.
در تبلیغات قطار، یک لیوان نوشیدنی ویژه روی پایهای شیبدار نمایش داده میشد که بر شیب برخی از قسمتهای مسیر تاکید داشت. تعداد مسافران از 20 هزار نفر در سال 1982 به بیش از 53 هزار نفر در سال 1983 و به بیش از 80 هزار نفر در سال 1984 افزایش یافت.
قطاری که مانند یک کوهنورد حرفهای حرکت میکند
قطار از زرمات و در انتهای یکی از مشهورترین درههای جهان یعنی ماتِرهورن در ارتفاع 1606 متری شروع به حرکت میکند و سپس در دره عظیم «والیسِ بریگ» فرود میآید درست مثل یک کوهنورد حرفهای!
این کوهنورد آهنی، مسیر 291 کیلومتری در مرکز کوههای آلپ سوئیس را از طریق 291 پل و 91 تونل پشت سر میگذارد.
یکی از سختترین قسمتهای این مسیر عبور از گردنه «فورکا»ست که قطار تا ارتفاع ۲۰۳۳ متری بالا میرود و پس از آن در ارتفاع 588 متری از سطح دریا فرود میآید یعنی حدود ۱۵۰۰ کیلومتر. طولانیترین تونل مسیر هم در همین گردنه است به نام «فورکا» که طول آن 15.4 کیلومتر و در ارتفاع 1500 متری حفر شده است.
ساخت ریل با هدف گردشگری
هدف اولیه از ساخت این خط آهن که در سال ۱۹۳۰ به بهرهبرداری رسید، توسعه گردشگری و کسب درآمد از طریق حضور توریست بود.
در 25 ژوئن 1930، اولین قطار از زرمات به سمت سنت موریتز حرکت کرد و به افتخار یخچال کوهستانی «رون»، گلیسیر اکسپرس نام گرفت که قطار «سریعالسیر یخچال» ترجمه میشود. در آن زمان، قطار متشکل از واگنهای سالنی و مسافری درجه یک تا سه بود که توسط سه شرکت مختلف سوئیسی تامین میشد.
بازاریابی و جذب گردشگر از طریق یک فیلم
در سال 2006 چند صحنه از فیلم مستند آلپ در داخل قطار فیلمبرداری شد و همزمان واگنهای پانورامای جدید با نمای شیشهای کامل از مسیر زیبای کوهستانی، به آن اضافه شدند. این دو موضوع شهرت قطار سوییسی را چند برابر کرد به خصوص گردشگران آلمانی، ژاپنی و هندی مشتریان جدی این مسیر هستند.
تعطیلی در جنگ جهانی و خروج از ریل در سال 2010
در فاصله سالهای 1943 تا 1946به دلیل جنگ جهانی دوم، هیچ قطاری در این مسیر حرکت نکرد و پس از آن به صورت نامنظم از این مسیر استفاده شد. از سال 1948 تردد روزانه قطار مجددا برقرار شد.
در 23 ژوئیه 2010 یکی از قطارهای سریعالسیر، در خط ماترهورن از ریل خارج شد. در این حادثه که علت آن خطای انسانی اعلام شد، یک مسافر کشته و 42 نفر مجروح شدند.