تونل پایه گوتارد سوئیس یکی از شگفتيهای تاریخ حمل و نقل در دنیاست. تونلی که از دل کوههای وحشی و سرسخت آلپ عبور میکند و با دو حفره 57 کیلوتری در کنار هم، عنوان طولانیترین و عمیقترین تونل ریلی جهان را در اختیار دارد.
عبور روزانه بیش از ۳۰۰ قطار از طولانیترین تونل دنیا
کوههای آلپ در سوئیس میزبان پایهگوتارد است که اتصال ریلی خط اصلی شمال به جنوب اروپا یعنی روتِردام در هلند به جِنُوا در ایتالیا را ممکن کرده است. با افتتاح این تونل، زمان سفر بین زوریخ و میلان یک ساعت کاهش یافته است؛ از ۳:40 به 2:40.
روزانه 260 قطار باری و 65 قطار مسافربری از تونل پایه گوتارد عبور میکند. عبور هر قطار از تونل کمتر از ۱۷ دقیقه طول میکشد. با یک حساب سرانگشتی میتوان فهمید که چه حجمی از جابجایی در هر ثانیه از طریق این تونل انجام میشود.
پایه گوتارد با سبقت گرفتن از تونل ریلی سیکان ژاپن به طول حدود 54 کیلومتر، اکنون به عنوان طولانیترین تونل ریلی جهان شناخته میشود. دیگر تونل بلند اروپایی یعنی کانال مانش به طول 51 کیلومتر که بریتانیا را به فرانسه متصل میکند در رتبه سوم ردهبندی طولانیترین تونلهای ریلی جهان قرار میگیرد.
حذف جابجایی یک میلیون کامیون در سال
ساخت این تونل حدود ۲۰ سال طول کشید و با افتتاح آن، خط سریعالسیری که شمال اروپا را به جنوب متصل میکند، کامل شد. کالاهای ایتالیایی که به هلند صادر میشوند یا خودروهای آلمانی که قرار است به یونان برسند، باید از کوهستان وسیع آلپ عبور میکردند. اکنون آنها میتوانند سریعتر، ایمنتر و ارزانتر جابجا شوند.
اگر فقط از نظر حمل کالا و بار به این پروژه نگاه کنیم، با جایگزینی ریل به جای جاده، سالانه از حرکت یک میلیون کامیون و آلودگیهای محیط زیستی متعاقب آن در این مسیر جلوگیری شده است.
تونلی که ساخت آن به همهپرسی گذاشته شد
این پروژه که هزینه ساخت آن بیش از 12 میلیارد دلار بود، توسط مردم سوئیس در یک همهپرسی در سال 1992 تأیید شد. پس از بهرهبرداری از تونل پایهگوتارد، گروههای محیط زیستی سوئیسی پیشنهاد کردند که سیستم حمل و نقل بار این کشور از جاده به روی ریل بیاید. همهپرسی دیگری برگزار شد و با خواست مردم سوئیس، انتقال تمام محمولههای حمل و نقل در طول دو سال از جاده به صورت کامل به راه آهن واگذار شد.
حضور رهبران کشورهای اروپایی در مراسم افتتاحیه
در روز افتتاح تونل، دو قطار در جهت مخالف از طریق تونل حرکت کردند و هر کدام صدها میهمان عادی را حمل میکردند که در یک قرعهکشی، بلیط گرفته بودند.
علاوه بر مسافران عادی، رهبران اروپایی از جمله آنگلا مرکل، صدر اعظم وقت آلمان، فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه، ماتئو رنتزی نخست وزیر ایتالیا و کریستین کرن صدر اعظم اتریش در مراسم افتتاح طولانیترین تونل اروپا و جهان حضور داشتند. حضور مهمانان سطح بالا در افتتاحیه تونل نشان داد که تونل جدید چیزی فراتر از حفاظت از محیط زیست آلپ است و برای مردم و دولتهای اروپایی از اهمیت بالایی برخوردار است.
تامین هزینهها از محل مالیات و عوارض
هزینه ساخت تونل از طریق مالیات بر ارزش افزوده، عوارض سوخت، عوارض هزینههای جادهای ویژه خودروهای سنگین و وام دولتی تامین شده است. دولت سوئيس در توجیه این طرح و مزایای اقتصادی آن، به جابجایی آسانتر کالا و بهرهبرداری از طریق گردشگری از این تونل و مسیر جدید اشاره میکند. اکنون سوئیس ادعا میکند که حمل و نقل بار در اروپا را متحول کرده است.