شاید عجیب به نظر برسد اما دریاچه بزنگان تنها آبگیر طبیعی در تمام استان خراسان رضوی است! علت اصلی شاید به کوهستانیبودن استان و البته بارشهای کم این منطقه مربوط باشد.
مسیر دسترسی به دریاچه بزنگان
جالبتر اینجاست که تنها دریاچه طبیعی استان خراسان رضوی در یکی از گرمترین و کمبارشترین نقاط استان یعنی سرخس شکل گرفته است.
در راه رسیدن به سرخس از مشهد، با عبور از مزدآوند و نرسیده به شورلُق، با پشت سر گذاشتن ۱۲۰ کیلومتر از مشهد، تابلوی خروجی بَزَنگان دیده میشود. با خروج از مسیر اصلی سرخس، جاده کوهستانی و نسبتا پر پیچ و خم میشود تا به دریاچه برسد.
اثر طبیعی ملی دریاچه بزنگان
سازمان محیط زیست این دریاچه را به عنوان اثر طبیعی ملی در لیست مناطق چهارگانه حفاظتی خود ثبت کرده است. این بدان معنی است که هرگونه شکار، ماهیگیری، برداشت گیاهان و چرای دام در این منطقه باید با مجوز صورت گیرد. یک پاسگاه محیطبانی در کنار دریاچه وظیفه حراست از حریم طبیعی بزنگان را به عهده دارد.
مساحت دریاچه ۳۲۰ هکتار و میانگین عمق آن ۱۲ متر است. دریاچه در کنار روستای بزنگان شکل گرفته است و نام خود را از این روستا گرفته است.
چشمههای تامینکننده آب دریاچه بزنگان
چشمههای درون دریاچه، مهمترین تامینکننده آب آن هستند. بخش دیگری از منابع آبی بزنگان نیز به واسطه آبهای سطحی حاصل از آبشدن برف کوههای منطقه تامین میشود. چشمه نیزار، چشمه زیارتگاه، چشمه شمال، چشمه جنوب و چشمه زیدمکر از معروفترین و پرآبترین چشمههای بزنگان هستند.
همچنین در فصول سرد سال، پرندگان مهاجر مانند اِگرِت، حَواصیل، خوتکا، تَنجه، چَنگَر، چَکاوَک، انواع اردکها، غاز خاکستری، آبچِلیک و زنبورخوار به این دریاچه کوچ میکنند.
گل بیبی نام دیگر دریاچه بزنگان
این دریاچه با نام محلی «گل بیبی» هم شناخته میشود که «بیبی» اشاره به زیارتگاهی در نزدیکی آن دارد. واژه «گُل» هم به معنای آبگیر است.
رنگ آبی لاجوردی بزنگان در میان نیزارهای طلایی دور تا دور دریاچه، آن را زیباتر کرده است؛ یک ترکیب ایدهآل برای عکاسی. البته دلیل این رنگ آبی، شوری آب دریاچه است که کمی عجیب به نظر میآید.
سد دوستی و رودخانه هریرود، کاروانسرای رباط شرف و غار مزدآوند از دیگر جاذبههای منطقه مرزی سرخس هستند.