اگر از قدیمیهای راهآهن بپرسید حتما «سهچرخه بازدید خط» رو به یاد دارند. وسیلهای بسیار کاربردی که برای بازدید مسافتهای کوتاه خط، به جای پیادهروی در مسیر ناهموار، رکابزنان خود را به مقصد میرساندند. حال تصور کنید با همان وسیله به جای رکابزدن، به مانند اسکوتر بر روی خط سُر بخورید! در ادامه، بیشتر در مورد اسکوتر ریلی بخوانید.
سهولت و انعطافپذیری در جابجایی پرسنل تعمیر و نگهداری
جابجایی پرسنل اجرایی راهآهن در طول خطوط ریلی به منظور بازرسی، تعمیر و نگهداري و … اهمیت زیادي دارد و معمولاً با مشکل و کندي مواجه است.
مهندسان راه آهن سوئد به منظور رفع این مشکل و افزایش سرعت سیر پرسنل، اسکوتر ریلی طراحی کرده و ساختهاند که میتوان راحتتر و سریعتر از حالت پیاده حرکت کرد. در این وسیله، کاربر به جاي حرکت بر روي بالاست یا تراورسها، با فشار پا بر روي ریل جابجا خواهد شد.
سه برابر سریعتر از پای پیاده!
با اسکوتر ریلی میتوانید حدود 3 برابر سریعتر از آنچه عادت کردهاید، حرکت کنید. این وسیلهي قابل حمل به راحتی در سه قسمت با دست جدا میشود و نیاز به هیچ ابزار اضافهای ندارد. وزن این اسکوتر ریلی، 15 کیلوگرم است و علاوه بر جابجایی فرد، میتواند 50 کیلوگرم بار را نیز حمل کند.
در طراحی این سیستم از چرخهای عایق استفاده شده است تا تأثیري بر روي سیستم علائم نداشته باشد و آنها را به اشتباه نیاندازد. همچنین، یک مسافتسنج دقیق به اسکوترسوار کمک میکند به محل دقیق مأموریت خود برسد.
سیستم کاهش سرعت و همینطور ترمز برای توقف کامل، ایمنی اسکوتر ریلی را کامل کرده است.
کاربردهای اسکوتر ریلی سوئدی
اگر بخواهیم کاربردهاي این سیستم ساده را خلاصه کنیم، به چهار مورد میرسیم:
1- بازرسی چشمی خطوط توسط راهدارها.
2- جابجایی پرسنل در محیطهاي کار میدانی که امکان استفاده از وسایل نقلیه جادهاي وجود ندارد.
3- جابجایی تجهیزات کاري در طول خط و در جایی که عملیات بازسازي و بهسازي و تعمیر خطوط وجود دارد.
4- حمل تجهیزات هشداردهنده و قراردادن آن در کنار خط، هنگام خرابشدن قطار و یا هنگام فعالیت کارگران در کنار خطوط.
علاوه بر این اسکوتر سبک، یک نوع دیگري از اسکوتر ریلی قویتر ساخته شده است که میتواند بار بیشتری منتقل کند. این اسکوتر 30 کیلوگرم وزن داشته و قابلیت جابجاکردن حدود 250 کیلوگرم بار را دارد. سطح حمل بار در این اسکوتر باری حدود 1 مترمربع است.