مروری بر تاریخ پایتخت ایران گویای این واقعیت است که تهرانِ پر زرق و برق، زمانی ییلاق حاشیهای شهر دیگری بوده است؛ شهر ری. شهری که زمانی به عنوان عروس شهرهای ایران و یکی از مهمترین و قدیمیترین سکونتگاههای جهان به شمار میرفته است.
ری، قلب تپنده جاده ابریشم
شهر ری به دلیل وسعت و جمعیت زیاد، و از طرفی موقعیت استراتژیک خود به جهت قرارگرفتن در مسیر جاده ابریشم و انتخاب به عنوان پایتخت، دیر زمانی به عروس شهرهای ایران هم معروف بود.
این شهر در دوران حیات خود به قدری اهمیت داشت که «جیمز موریه از مشهورترین جهانگردان، در خرابههای ری کاوش کرده و «کر پورتر» از جهانگردان معروف و همچنین بسیاری افراد دیگر، در ری پژوهشهای متعددی داشتهاند.
نامهای مختلف شهر ری در اسناد تاریخی
از ری به عنوان یکی از قدیمیترین مناطق سکونتگاهی جهان نام برده میشود؛ شهری که در اوستا نیز از آن در رده یکی از شهرهای پابرجاه و باشکوه یاد شده است. همچنین نام ری در کتیبه بیستون «راگا» آمده و در تورات نام این شهر «راگس» عنوان شده است. مشهور است که اروپاییان به ری «راژس» و عربها هم در پیش از اسلام به این شهر «ارازی» میگفتند.
شهر مقدس زرتشتیان
مروری بر تاریخ و پیشنیه شهر ری به طرز آشکاری گویای این مهم است که «ری» دوران باستان از «ری» فعلی بزرگتر بوده است.
در دوره ساسانیان ری به عنوان شهری مقدس مورد احترام همگان قرار داشت. در این زمان ری به عنوان مرکز دینی زرتشتیان به شمار میرفت که بناهایی از جمله آتشکده بهرام یا تپه میل، یادگاری از آن دوران است.
بعد از ظهور اسلام نیز این شهر از مهمترین مناطق اسلامی بوده است. میتوان گفت که تعداد زیادی از دانشمندان مسلمان، یا اهل این دیار بودند و یا در این دیار به درجات والای علمی رسیده و سبب خدمات ارزندهای برای سایر مسلمانان شدند.
اولین قطار پایتخت در شهر ری
بدون شک به دلیل همین اهمیت است که اولین خطوط راهآهن ایران هم سهم شهر ری و حرم شاه عبدالعظیم شده است. اهمیتی که تا زمان احداث راهآهن سراسری هم ادامه پیدا کرد و یکی از ایستگاههای راهآهن ایران به ری اختصاص یافت. حال که با قطار ریلسیر کوثر به ری آمدید، حتما از دیدنیهای شهر ری مانند برج طغرل، چشمه علی و تپه میل دیدن کنید.