شما به باغی وارد شدهاید که درختهای آن خشکیده است و میوههای آن را سنگ و آینه و لاستیک و چیزهای دورریختنی تشکیل میدهند؛ به باغ سنگی سیرجان خوش آمدید.
باغی دیدنی در نزدیکی سیرجان
باغ سنگی یکی از جاذبههای دیدنی شهر سیرجان در استان کرمان است که مردم زیادی از آن دیدن میکنند. مردم از روستاهای دور و نزدیک برای تماشا و تبرک، و بستن دخیل به باغ سنگی میروند. باغ سنگی در نزدیکی شهر بلورد واقع در روستای میاندوآب و در فاصلهی ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی سیرجان قرار دارد. آنچه باعث جذابیت این باغ عجیب شده این نکته است که از درختان این باغ عجیب به جای میوه، سنگ آویزان شده است. علاوه بر این، اطراف باغ سنگی را بیابان فرا گرفته است، که بر رازآلود و دلهرهآوربودن فضای باغ میافزاید.
هنر دستان درویش خان اسفندیار
اما داستان ساختهشدن این باغ نیز بسیار جالب است. باغ سنگی سیرجان توسط فردی ناشنوا به نام «درویش خان اسفندیارپور» ساخته شده که وی به شغل کشاورزی مشغول بوده است. روایتهای متفاوتی در این مورد وجود دارد؛ اما متداولترین آن این است که او از ملاکان و زمینداران سیرجان بوده که در زمان اصلاحات ارضی، بخش بزرگی از زمینهای خود را از دست داده است. در نتیجه او به نشانهی اعتراض، سنگهای گوناگونی را به درختهای خشکشدهی باغ خود آویزان کرد.
باغ سنگی که با هنر اعتراضی ساخته شد!
ظاهر امر نشان میدهد که آویزان کردن هر سنگ معنای خاصی برای او داشته است؛ به عبارت دیگر، هر اتفاقی که در زندگی درویش خان رخ داده او یک سنگ روی درخت آویزان کرده است؛ برای مثال، زمانی که نوهی او به سربازی رفته، درویش خان سنگی گرد به شکل سر تراشیدهی سربازان به درختی آویزان کرده است؛ یا به مناسبت مرگ دوستان و عزیزانش سنگی آویزان میکرده است.
اگرچه درویش خان هرگز فکرش را هم نمیکرد که این باغ عجیب که نشأتگرفته از تفکرات فردی او بوده، روزی مورد توجه گردشگران و عکاسان قرار بگیرد، اکنون بعد از گذشت چندین سال این باغ نهتنها گردشگران و بازدیدکنندگان بسیار زیادی را به خود جذب کرده، بلکه حتی برخی برای زیارت و مرادگرفتن به سراغ درختهای باغ میروند و دخیل میبندند. درویش خان پس از 83 سال زندگی در ۱8 فروردین سال ۱۳۸۶ درگذشت و بعد از فوت در همین باغ به خاک سپرده شده است.
نحوه ساخت باغ سنگی
طریقهی آویزان کردن سنگها به این شکل بوده که درویش خان چالههایی در زمین خشک حفر میکرده و سپس درختان خشکیده را در این چالهها میکاشته و بعد از اتمام کاشت شروع به آویزان کردن سنگهایی از شاخههای درختان میکرده است. امروزه در این باغ ۱۰۰۰ متری، ۱۸۰ درخت با سنگهایی بهجای میوه وجود دارد که حس غریب و هولناکی به این باغ داده است، اما خود درویش خان از این کار احساس رضایت و خشنودی میکرد. البته به جز سنگ، چیزهای دیگری مانند لاستیک های پنچر شده، آینههای شکسته، فنر و هر چیز دیگری که به نظر می رسد از درختان آویزان کرده است. نکتهي جالب دربارهی باغ سنگی سیرجان این است که سوراخهایی روی به طرز ماهرانهای روی سنگهای آویزان به درختان ایجاد شدهاند، در حالی که آن زمان هیچ دستگاهی برای سوراخ کردن سنگها در آن روستا وجود نداشته است.